onsdag 22 april 2009

Pressrelease: Frige Burmas Politiska Fångar

En global kampanj för Burmas politiska fångar har nu nått en kvarts miljon underskrifter. Organisatörerna siktar på att insamla 888 888 underskrifter till stöd för kampanjen innan den 24:e maj 2009, det datum då Daw Aung San Suu Kyi enligt den Burmesiska lagen ska släppas från sin husarest. Kampanjen, som lanserades den 13:e Mars, har redan samlat ihop 250 000 signaturer. Kampanj aktiviteter iscensätts på fem kontinenter i 32 länder över hela världen, från Sverige till Sydafrika.
Jody Williams som tilldelades Nobels Fredspris 1997 efterlyste idag ökat stöd för en global kampanj med syfte att ge frihet åt alla Burmas politiska fångar, inklusive Daw Aung San Suu Kyi som även hon tilldelats Nobels Fredspris. Daw Aung San Suu Kyi är idag den enda mottagaren av Nobels Fredspris som sitter fängslad, och har varit satt i husarest under 13 av de senaste 19 åren.
Williams vann Fredpriset 1997 för hennes arbete att säkra ett internationellt avtal om ett förbud för personminor. När hon talade på uppdrag från Nobel Women’s Initiative, grundat 2006 av sex av de sju kvinnorna som har tilldelats Nobels Fredspris, sade hon “Många av oss som kämpar för fred världen över kan använda vår frihet för att uttrycka våra åsikter. Men Burmas folk riskerar att fängslas för ett sådant utövande. Vi måste stå axel mot axel med dessa demokratier aktivister som har spärrats in i mörkret. Vi måste visa dem att de inte har glömts bort. Snälla, omfamna Daw Aung San Suu Kyi och hennes kollegor som hjältar för frihet, fred, och demokrati, och skriv på protesten
.
Protestlistan uppmanar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att göra det till hans personliga prioritet att säkra frisläppandet av alla politiska fångar I Burma, som ett väsentlig första steg mot en nationell försoning och en demokratisering av Burma. Målet med 888 888 namnunderskrifter symboliserar datumet 8/8 1988, dagen då den Burmesiska juntan iscensatte en massaker av 3000 människor som protesterade i Burmas största demokratiska protest någonsin.
För att skriva på protesten besök www.burmasolidarity.eu/main.html eller www.fbppn.net
För mediaintervjuer:
Henrich Harder
Socialdemokratiska Studentförbundets Burmautskott
Tel: 073 030 24 71 eller 018 495 68 69
Email: henrich.harder@gmail.com

Inga kommentarer: