söndag 4 maj 2008

Cyklonen Nagris framfart över Burma

Nu börjar det komma rapporter inifrån Burma efter ovädret och just ju rapporteras det om ungefär 300 döda,20,000 hus förstörda och att 90,000 människor är hemlösa coh att totalt 7,03 miljoner människor blivit påverkade av stormen men jag skulle tro att dessa siffror kommer att stiga allt eftersom att kommunikations vägarna kommer att börja fungera i igen.




Folk har börjat att hamsta mat och bensin av rädsla över att det kommer att dröja länge innan detta kommer finnas tillgängligt eftersom att transportvägarna är förstörda. I bland annat Rangoon har vattnet slutat att fungerat eftersom att det inte finns någon el och det lider stor brist på byggnadsmaterial såsom zink tak och spikar eftersom att folk har blivit av med sina tak och gärna vill laga detta så fort som möjligt.

(Photo: Reuters/DVB/Handout)

Alla flyg till och från Rangoon är inställda och jag har två vänner som just nu sitter fast på flygplatsen efter att deras flyg blivit inställt igår och förhoppningsvis kan de flyga ut i morgon.


Folket undrar var militären har tagit vägen och när hjälpen skall komma, de uttrycker sitt missnöje över att de var snabba till insats i samband med munkarnas protester i september 2007 men just nu är de osynliga.


Eftersom att jag och Carina flyger till Rangoon på torsdag inför referendumet på lördag så hoppas jag att kommunikations vägarna har hunnit börja fungera igen och att juntan inte kan utnyttja detta till isolera Burma än mer från omvärlden och särskilt inte nu i samband med referendumet då all insyn från omvärlden är nödvändig.

Inga kommentarer: